Het Metropole Orkest trok gisteren door het land en bezocht verschillende verpleeghuizen om de bewoners een muzikaal hart onder de riem te steken in deze zware tijd. Het orkest splitste zich hiervoor op in kleinere ensembles en speelde op zeven verschillende locaties livemuziek voor de bewoners. De tour door het land vormde tevens de aftrap voor de verspreiding van de speciale CD die het Metropole Orkest voor alle verpleeghuizen in Nederland gemaakt heeft.

Als hoofdsponsor van het Metropole Orkest, maakte BNP Paribas deze actie mede mogelijk. Daarom was ik aanwezig bij het mini-concert bij verzorgingstehuis Notre Dame in Tilburg, misschien wel een van de meest bijzondere verzorgingstehuizen. Dankzij de katholieke achtergrond van het klooster verblijven er zusters, paters en broeders bij de Notre Dame. Veel van hen genieten hier van hun pensioen na een leven van internationaal zendelingswerk. Daarnaast is er tegenwoordig ook plek voor 'leken', zoals ze het zelf noemen.

Tijd om het mini-concert af te trappen. Op de binnenplaats staat saxofonist Paul van der Feen klaar om de bewoners een muzikaal hart onder de riem te steken. Een aantal bewoners zijn naar buiten gekomen om het mini-concert van dichtbij, maar minimaal op een paar meter afstand, te bekijken en te beluisteren. De rest van de bewoners genieten van achter het raam. De eerste noten galmen over de binnenplaats van de Notre Dame en de bewoners zijn overduidelijk aan het genieten van de muziek. Sommige bewoners begeleiden Paul met een eigen instrument. Na afloop worden de speciale CD's overhandigd zodat de bewoners nog langer van de muziek kunnen genieten tijdens deze moeilijke tijd. Een ontzettend mooi en geslaagde samenwerking van het Metropole Orkest en BNP Paribas!

Lara Basting