De stille dreiging
Een groot probleem bij hart- en vaatziekten bij vrouwen is dat de signalen vaak minder duidelijk zijn dan bij mannen. Mannen krijgen vaak last van flinke pijn op de borst, wat een duidelijk alarmsignaal is. Bij vrouwen zijn de klachten nog redelijk onbekend en vaak minder duidelijk te linken aan het hart, zoals vermoeidheid, kortademigheid, misselijkheid of pijn in de rug of kaak. Deze klachten worden nog niet goed herkend, waardoor vrouwen – en soms ook artsen – de ernst ervan niet goed kunnen inschatten.
Risicofactoren: Wat speelt er mee?
Vrouwen hebben andere risicofactoren dan mannen. Een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en roken zijn voor iedereen risicovol, maar bij vrouwen speelt de hormonale balans ook een grote rol. Zo kan een hoge bloeddruk of hoog cholesterol onopgemerkt blijven, maar toch gevaarlijk zijn. Ook stress is een grote boosdoener. Gezonde stress, zoals spanning voor een belangrijke wedstrijd of examen, is normaal. Maar als je lichaam te lang onder druk staat en geen tijd krijgt om te herstellen, kan dat slecht zijn voor je hart.
Belang van onderzoek en bewustwording
Er is in het verleden minder onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. De meeste studies waren gericht op mannen, waardoor behandelingen vaak ook voor mannen zijn ontwikkeld. Dit kan betekenen dat vrouwen de juiste zorg niet altijd krijgen. Gelukkig doet de Hartstichting onderzoek naar deze verschillen, zodat er betere tests en behandelingen komen.
Wist je dat:
• Van elke euro die gedoneerd wordt aan de Hartstichting, € 0,80 naar onderzoek gaat?
• Er momenteel 1,7 miljoen Nederlanders zijn met een hart- of vaataandoening.
• In Nederland meer vrouwen dan mannen overlijden aan een hart- of vaatziekte.
Hart- en vaatziekten zijn na kanker de grootste oorzaak van overlijden in Nederland. Dit laat zien hoe belangrijk het is dat we samen blijven werken aan onderzoek en bewustwording.
Wees zacht voor je hart
Het is niet nodig om een perfecte levensstijl te hebben om je hart te beschermen. Het gaat om het maken van bewuste keuzes. Beweging en gezonde voeding zijn belangrijk, maar je mag ook best genieten van een stukje taart of een avondje uit. Het draait om balans: kies vaak voor gezond, maar gun jezelf af en toe ook wat lekkers.
Een paar tips:
• Probeer dagelijks wat meer te bewegen, zoals een wandeling maken.
• Voeg wat extra groente toe aan je maaltijden.
• Zorg voor voldoende ontspanning om stress te verminderen.
• Klik hier voor lekkere gezonde recepten.
Daarnaast is het belangrijk om goed te praten met je huisarts. Heb je klachten die je niet vertrouwt? Neem ze serieus en bespreek ze. Door op tijd aan de bel te trekken, kun je veel problemen voorkomen.
Zorg goed voor jezelf
Dress Red Day is meer dan alleen een dag waarop we rood dragen. Het is een belangrijke oproep aan vrouwen, artsen en de maatschappij om stil te staan bij de risico’s van hart- en vaatziekten bij vrouwen en de signalen te gaan herkennen. Door meer bewustzijn te creëren, onderzoek te steunen en gezonde keuzes te maken, kunnen we het verschil maken. Want uiteindelijk kunnen de juiste informatie en acties levens redden.
Luistertip:
Daphne Deckers ging voor haar podcast ‘Daphne op Donderdag’ in gesprek met cardioloog Angela Maas over dit onderwerp. Ben je benieuwd naar wat zij te zeggen heeft? Klik dan hier