Al een half jaar zijn TAF en BNP Paribas Cardif samen op weg om vitaliteit meer op de kaart te zetten. Elke maand staat een thema centraal. Voor juli is dat ‘neem tijd om te ontspannen’. In een wereld waarin het soms lijkt dat we continue in een sneltrein zitten, is het goed om af en toe stil te staan en te ontspannen om zo weer energie op te doen. Hoe doen Michiel Meijer en Remco Hoogweg dat?

Het is vrijdagmiddag als de heren achter hun beeldscherm aanschuiven. Er hangt direct een relaxte sfeer. De zon schijnt en de vakantie staat voor de deur. Geen wonder dat daar direct het gesprek over gaat. Want vakantie is volgens de heren een hele fijne manier om nieuwe energie op te doen.  

Ontspannen op vakantie
Michiel zoekt dit jaar met zijn gezin de Griekse Zon op. Kreta is de eindbestemming. All Inclusive. Niet perse zijn keuze maar met een gezin met ieder zijn eigen wensen moet je soms water bij de wijn doen. “Ik weet dat mijn kinderen niets liever dan de hele dag bij het zwembad zitten en als ze eenmaal vriendjes en vriendinnetjes hebben gevonden dan blijven ze het liefst daar. Maar ik heb hen wel aangegeven dat ik af en toe een uitstapje wil maken.”
Remco gaat richting Kroatië. Met de auto naar een camping, maar wel in een huisje. Ideaal voor zijn zoon. Ook hij is niet twee weken aan een zwembad te vinden. “Ik houd van de afwisseling. Een stadje bezoeken, lekker lang dineren in de buitenlucht of een spelletje spelen.”

Laptop mee?
Al snel gaat het gesprek over werken op vakantie. De laptop laten de heren thuis. “Mijn collega’s mogen wel bellen en appen en ik check soms mijn mail. Dat vind ik niet erg. Dit geeft mij rust en overzicht", geeft Remco aan. Michiel “Via mijn telefoon houd ik mijn mail bij. Dit is te behappen, maar daar blijf het bij.” 
Vakantie is voor Michiel het moment om vooruit te kijken: “Terwijl ik op mijn strandbed lig of door de straten van een stadje rondloop, vind ik het heerlijk om te na te denken over wat de toekomst gaat brengen. Op het werk ben je toch veel met operationele zaken bezig. Door de adrenaline van de dag kun je niet altijd ontspannen nadenken over de toekomst. Overigens moet ik altijd eerst 4 dagen afkicken en dan begint voor mij 16 dagen ontspannen.” Remco herkent de afkickperiode: “Aan het begin van mijn vakantie zit ik nog veel met mijn gedachten bij het werk en  de laatste week ben ik in mijn hoofd alweer aan het opstarten. De tussenliggende periode probeer ik volledig in het hier en nu te zijn en te genieten met ons gezin”.

Ontspannen tijdens de werkweek
Hoe ontspannen Remco en Michiel tijdens de werkweek? “Als het weer het toelaat, ga ik met de fiets naar het werk”, vertelt Remco. “Vooral na werktijd is het heerlijk om naar huis te fietsen. Je bent aan het bewegen en het geeft mij de mogelijkheid om dingen los te laten. ’s Avonds maak ik graag een avondwandeling door het bos. We hebben het geluk dat we dicht tegen het bos aan wonen.”
Michiel is fan van padellen. “Daarnaast ben ik twee keer per week in de sportschool te vinden. Al luisterend naar een podcast of opzwepende muziek ben ik vooral bezig met cardio. Ook mag ik graag een potje voetbal kijken en lees ik voor het slapen gaan een goed boek. Mijn favoriete schrijver is René Appel.”

Muziek helpt
Beide vinden elkaar ook in hun passie voor Muziek. Remco: “Ik speel piano, bas, gitaar, drums en daarnaast zing ik. Muziek is voor mij een manier om te ontspannen, maar ook om te checken hoe ontspannen ik ben. Het helpt mij te relaxen, wat mijn creativiteit ten goede komt". Michiel pakt ook af en toe de microfoon. “Ik ben geen zanger, maar wel een sfeermaker. Ik word soms gevraagd om op te treden op een bruiloft. Zij gelooft in mij doet het dan altijd goed.” 

Medewerkers helpen bij ontspanning
Hoe helpen de heren hun medewerkers om te ontspannen? Michiel: “Ik streef er naar om gedurende het jaar heel erg op de belasting van mijn team te letten. Hebben ze een drukke periode achter de rug? Dan probeer ik ervoor te zorgen dat ze soms iets eerder afschalen. Dan zeg ik bijvoorbeeld om 15.30 uur ‘ga lekker naar huis’.  Soms weiger ik verlofverzoeken. Niet omdat ik ze geen vrije dag gun. Integendeel. Ze krijgen die vrije dag dan van mij.” Remco herkent zichzelf hierin. “Het is geven en nemen, wanneer iemand eerder weg moet hoeft hij daarvoor echt geen uren voor vrij te nemen van mij. Daar staat tegenover dat ik ook verwacht dat er een stapje wordt bijgezet als het nodig is.”
“Maar”, zegt Michiel, “ik ben ook wel veeleisend. Ik wil dat iedereen er vol voor gaat om het maximale resultaat te halen. Ik heb liever dat iets niet lukt, maar dat er veel effort in is gestoken, dan iets half doen en half resultaat behalen.”

Persoonlijke aandacht
Aandacht voor het individu is volgens beiden heel belangrijk. En dan niet werk gerelateerd, maar juist ook privé. “Ik zorg dat ik daar echt even de tijd voor neem. Soms plan ik een lunchafspraak buiten de deur zonder een formele agenda. Zo leer ik niet alleen de medewerker kennen, maar de medewerker mij ook. Dan weten ze waarom ik soms zo’n drammerig mannetje kan zijn”, lacht Michiel. 
Remco knikt instemmend: “Ik besteed in ieder gesprek aandacht aan de persoonlijke situatie van medewerkers. Dit schept een band en draagt bij aan een betere samenwerking en wederzijdse commitment aan onze doelen. Hoewel het werk over het algemeen serieus en uitdagend is, probeer ik het vaak met humor en relativering te benaderen. Dit geeft lucht aan het onderwerp en draagt bij aan de creativiteit.” 

Met het oog op de vakantie heeft Michiel nog het voornemen om al een paar dagen voordat hij weg gaat af te schalen en niet tot het laatst moment in de hectiek te zitten. Voor Remco, net begonnen in zijn nieuwe functie als Chief Value Proposition Officer, is dit nog een grote uitdaging. Beiden heren kijken uit naar de vakantie om daarna weer fris en vol energie aan de slag te gaan.